Veel gestelde vragen:



Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?

Is osteopathie te combineren met andere therapieën?

Is osteopathie een beschermd beroep?

Is osteopathie een erkende vorm van therapie in de gezondheidszorg?

Wat is het verschil tussen osteopathie, chiropraxie, manuele therapie en fysiotherapie?



Heb ik een verwijzing van mijn huisarts nodig?
Een verwijzing is niet nodig. Ook voor de vergoeding van de zorgverzekeraar is het niet noodzakelijk om een verwijzing van de huisarts te hebben.

terug naar boven


Is osteopathie te combineren met andere therapieën?
Osteopathie is zeker te combineren met andere therapieën. Toch wordt vaak in de beginfase gevraagd om het bij één therapie te houden om het effect van de therapie duidelijk te maken.

terug naar boven


Is osteopathie een beschermd beroep?
Osteopathie is een beschermd beroep, maar helaas kan iedereen zich osteopaat noemen. Alleen osteopaten die de toevoeging DO voeren hebben een studie met succes afgerond. Door de toevoeging MRO (Member Register of Osteopathy) is de osteopaat opgenomen in het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). Het NRO kent een eigen klachtencommissie en verplicht haar leden tot nascholing en kwaliteitsbewaking. Voor u is het dus belangrijk om te zoeken naar een osteopaat met de titel DO-MRO.

terug naar boven


Is osteopathie een erkende vorm van therapie in de gezondheidszorg?
Een erkende (gediplomeerde en geregistreerde) osteopaat heeft achter zijn naam de toevoeging DO-MRO. Uw zorgverzekeraar erkent gediplomeerde osteopaten die geregistreerd zijn door het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO).

terug naar boven


Wat is het verschil tussen osteopathie, chiropraxie, orthomanuele geneeskunde en manuele therapie?
Een osteopaat is geen chiropractor, manueel therapeut of orthomanueel deskundige. Wel zijn er overeenkomsten in de inzichten van de verschillende manuele geneeswijzen. 
De belangrijkste verschillen tussen osteopaten en andere manuele geneeswijzen worden hier beschreven.

Bij het overgrote deel van de klachten die de chiropractor ziet speelt verbetering van de beweeglijkheid en stabiliteit van de wervelkolom een belangrijke rol. Het verbeteren van het functioneren van de wervelkolom, de omliggende spieren en de uittredende zenuwen kan op verschillende manieren gebeuren. Een veel gebruikte techniek is het manipuleren/corrigeren van de wervelkolom. Hierbij wordt door snelle specifieke druktechnieken de beweeglijkheid van de wervelkolom bevorderd.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.
 
Een orthomanueel geneeskundige heeft zich gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van klachten die samenhangen met houding en beweging. Hiervoor wordt beweeglijkheid van wervelkolom, bekken en overige gewrichten onderzocht en behandeld. Door middel van specifieke technieken worden de standsafwijkingen van de wervelkolom gecorrigeerd.

De osteopathische benadering heeft als belangrijkste kenmerk dat het lichaam als één geheel wordt benaderd. De behandeling is niet alleen gericht op het herstel van beweeglijkheid van gewrichten en spieren, maar ook van andere lichaamsweefsels zoals het bindweefsel rondom organen en zenuwen. Klachten en symptomen worden in samenhang met het complete lichaam gezien. Door de gevonden beperkingen in beweeglijkheid niet alleen lokaal te bekijken, maar ook hun invloed op eventuele andere bewegingsbeperkingen in ogenschouw te nemen, kan de osteopaat compensatoire ketens ontdekken en behandelen.
Bron: osteopathie.nl

terug naar boven
Osteopathie Morgenstern

Brouwersweg 100, 6215 EG Maastricht. Tel. 06-25 14 27 86

Copyright 2011 Osteopathie Morgenstern Maastricht
?
?
?